10 Haziran 2012 Pazar

SINIF ORTAMINDA FAYDALANABİLECEĞİNİZ BAŞLANGIÇ YAKLAŞIMLARI



            Öğrencilerinizle sınıfta belli bir süre çember düzeninde veya  ‘’ U ‘’ düzeninde  bir oturma planı uygulayın. Böylece  hepsinin sizi aynı anda rahatça görmesi mümkün olacak. Eğer tahtayı kullanmanız gerekirse ayaklı bir tahta kullanın ve aralarında bazen yer değiştirin böylece hepsine aynı fiziksel yakınlığı sağlayabilirsiniz.

              Onlara nasıl olduklarını sorun duygularını açmak isteyen öğrencileriniz olursa onlar sizin için birer yardımcı gibidir. Her sınıfta böyle birkaç öğrenci çıkar. Bu tarzda öğrencilerin daha fazla duygularını açabilecekleri sorular sorun. Gönüllü öğrenciler sayesinde onların ardından diğerleri de sohbete katılmak isteyecektir.
              Sessiz bir sınıfla da karşılaşabilirsiniz bu durumda konuyu dolaylı yollardan siz açın. Yine sınıfınızdaki öğrencilerden olmayan , vefat eden , yakınını yitiren mal kaybına uğrayan var mı sorularını mutlaka sorun !!!! Bu sorular  çok önemli sorular ! Konuyu açarken kapsamını dar tutun bu duyguların daha yoğun yaşanmasını sağlayacaktır !!
                 Konuşmak isteyen tüm çocuklara bu fırsatı sağlayın ve yine çok önemli sessiz kalanların üstüne de gitmeyin. Hatta sohbet esnasında tüm sınıf sessizleşebilir. Sessizliğe izin verin !
                Öğrenciler depremle ilgili duygularını anlatırken onlara geri bildirim(feedback) verin. Mesela  ‘’ sen aslında bayağı korkmuşsun  ! ‘’ gibi. Size katılmasa da önemli olan geri bildirimi vermiş olmanızdır. Olaylara ‘’ayna ‘’ tutun yani ; onların yaşadıklarını siz yaşasaydınız neler hissederdiniz bunu onlarla paylaşın !!!
               Şunu sakın unutmayın acı yaşanması güç bir duygudur ve hafiflemesi  zamana bağlıdır !! Seminerde bir öğretmenin acıyı tarifi şöyleydi :
              ‘’ Eğer bir insanın sevdiği biri ölürse kalbinin köşesinde kırk tane mım yanarmış ve sonra geçen zamanla her gün belki de her hafta bir tanesi sönermiş bütün mumlar sönüp de bir tanesi kalırmış o hiç sönmezmiş ve arada bir o acıyı insana yeniden hatırlatırmış ‘’...
SON BİR ÖNERİ ; anasınıfı ve birinci sınıf öğrencilerine depremi resimlemelerini daha büyük öğrencilere de yazarak anlatmalarını söyleyin !! Buy çalışmalar çocukların duygularını farklı şekillerde ortaya koymaları için bir fırsattır...
Not : Bu seminer Marmara üniversitesinde görev yapan Prof. Dr.  Yankı YAZGAN tarafından 15 eylül 1999 da verilmiştir. Sizlere aktarılan bu değerli fikirlerinin sizlere iletişim yollarını açmada kolaylık sağlayacağını umuyorum !!! 
Çalışmalarınızda başarılar dilerim !!!
                                                      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder